Football FAQ

Snabbkurs i Amerikansk Fotboll

Svenska

English

F.A.Q. - Vanliga frågor om Amerikansk Fotboll

Nedan finner du förklaringar på de vanligaste frågorna om Amerikansk Fotboll.
Tipsa om förbättringspunkter och frågor du saknar svar på, i formuläret längst ner på sidan.

Amerikansk fotboll utspelas på en 100 meter lång fotbollsplan med målområde i varje ände. Man får poäng genom att beträda målområdet med bollen. I respektive målområde finns även målstolpar som kan nyttjas för att få poäng, mer om det i sektionen för när man sparkar en boll.

Som i all annan lagidrott har laget två uppgifter. Göra poäng och stoppa motståndaren från att göra poäng. I amerikansk fotboll kan man grovt översätta det till att; Med boll ta så mycket mark så ofta man kan och stoppa motståndaren från att ta mark. För om du tagit tillräckligt med mark kommer du få poäng automatiskt då du till slut beträder motståndarens målområde.

 • Om man har bollen så tar man mark
 • När vi inte har bollen ska vi stoppa motståndaren från att ta mark

Laget har sedan ett gäng verktyg att använda sig av personal från Offense, defense och special teams för att lyckas med dessa två huvuduppgifter. I slutet av guiden kan du se en vanlig laguppställning för ett anfallande och försvarande lag.

Varje lag har sin spelartrupp indelad i 3 delar

 • Offensiva spelare
 • Defensiva spelare
 • Specialist spelare

Coacher

 • Huvudcoach
 • Offensiv koordinator
 • Defensiv koordinator
 • Specialist koordinator

Ett annat sätt att visualisera samma information lite mer taktiskt är på följande sätt

Vi rekommenderar att du börjar med att;

 1. lära dig identifiera vilket lag som anfaller (har bollen)
 2. Följa bollens rörelse

Genom att veta vilket lag som anfaller kommer du finna bollen. Alla anfall inleds med att bollen kastas bakåt av en Center (offensiv linjespelare). Håll öga på vem som håller i bollen och vart den tar vägen. Så kommer du med tiden lära dig mer om sporten och se de djupt strategiska bitarna som krävs för att vinna en match.

Det finns 2 syften till att sparka bollen.

Syfte 1: Göra poäng

Man kan göra poäng genom att sparka bollen på två sätt.
 1. Fieldgoal: Om man befinner sig tillräckligt nära motståndarens målområde för att nå med en spark och för långt ifrån för att tro att man kommer lyckas genom att passa eller springa med bollen (Läs mer om att springa eller passa bollen). Sätter man bollen mellan målstålparna blir det 3 poäng och matchcykeln börjar om med en kickoff.
 2. Point After Touchdown (PAT): Detta gäller endast om man beträder målområdets mark med bollen. Efter att man lyckats ta sig in i motståndarens målområde får man alltid möjlighet att göra ett extra poäng. Man kan välja att sparka in den för extra poäng eller försöka spela (springa eller passa) in den.
Detta gäller alltlså inte om man sparkat bollen mellan stolparna som förklarat här ovan. Man kan också vid PAT välja att försöka springa eller passa in bollen för 2 poäng istället för 1 som man får om man sparkar in den.
 

Syfte 2: Skapa avstånd till eget målområde för motståndaren

Detta gör man vid två tillfällen.
 • Punt: Om det offensiva laget inte har lyckats komma 10 yards på 3 försök och alltså har ett försök kvar så är det oftast smart att se till att sparka bort bollen så långt man kan så att motståndaren får börja med bollen så långt bort som möjligt från ens eget målområde. På så sätt måste motståndaren ta många yards för att komma nära mål.
Kickoff: Efter touchdown (och i början av en halvlek) så sparkas bollen bort på ett lite mer organiserat sätt än vid punt. Syftet är egentligen detsamma men en av de större skillnaderna är uppställningen (formationen) av personalen på plan samt att man vid kickoff (enligt regelboken) är tvungen att överge bollen, medan man i punt kan lura motståndaren genom att ställa upp som en punt men faktiskt passa istället.

Man får kasta bollen framåt en gång så länge man är bakom anfallets startlinje. Men man får kasta bollen bakåt hur många gånger man vill.

Exempel.

Det anfallande laget (A) har börjar sitt anfall 10 yards ifrån det försvarande lagets (B) målområde. Den plats där A börjar sitt anfall benämns "Anfallets startlinje" eller Line of Scrimmage (LoS) på engelska.

Om A vill passa bollen framåt får man inte passera anfallets startlinje (LoS).

A startar sitt anfall och Quarterbacken håller i bollen medan han letar efter någon att passa. Han flyttar sig upp, ner, höger och vänster på planen utan att passera anfallets startlinje. Till slut ser han en öppen spelare som han kastar bollen till.

Vill Quarterbacken passera anfallets startlinje så får han endast passa bollen bakåt, eller behålla bollen och springa med den själv.

På bilden ser du linjer med 3 olika färger blå, vit och gul. I detta fall ska vi bara fokusera på den blå. Den blå linjen markerar det anfallande lagets (till vänster i bild) startlinje (LoS).

Utan att gå in i för mycket detaljer kan man enklast förklara det så här.

 

Man tacklar endast en person som har boll.
Man blockar alla andra.

 

En block kan se ut som en tackling men det finns specifika regler för hur man får blocka. Man får till exempel inte blocka någon i ryggen (block in the back) eller blocka någon från sidan om personen inte ser det (crackblock).

En person som bär bollen måste få stoppas av det försvarande laget och får tacklas från alla håll och efter alla medel som krävs. Man får dra i hår, skosnöre men aldrig slita i hjälmen då det är mycket hög risk för nackskador. Exempel följer..

 

Tackling

En Quarterback har bollen och letar efter en spelare att passa. En spelare i det försvarande laget lyckas komma nära Quarterbacken innan han kastar bollen och slänger sig på honom runt midjan och ner i marken.

 

Block

En Wide Reciever (WR) försöker göra sig fri så att hans Quarterback kan passa honom bollen. En defensiv spelare ställer sig i vägen och ger WR en ordentlig knuff i bröstet så att han ramlar omkull.

Exemplet med blocken kan i full fart se ut som en tackling, men är i själva verket en blockering. Det finns som nämnt ovan, regler som styr under vilka situationer det är ok att göra en blockering.

 

Exempel på regelbrott
Om Quarterbacken redan hade kastat bollen och blockeringen skett under tiden bollen var i luften så hade det varit ett regelbrott.

För att göra poäng använder man sig huvudsakligen av den offensiva delen av laget. Det kanske säger sig själv genom namnet MEN man kan även göra poäng med specialist- och defensiva delen av laget.

 

 • Safety (självmål): 2 poäng
  • Om bollbäraren i det offensiva laget blir tacklade av en defensiv spelare i eget målområde.
 • Touchdown: 6 poäng
  • En bollbärare eller bollmottagare beträder motståndarens målområde.
 • Point after touchdown: 1-2 poäng.
  • Läs mer under "Sparka bollen"
 • Fieldgoal: 3 poäng.
  • Läs mer under "Sparka bollen"

Vi europeer är vana vid lagidrotter där spelet är flytande och poäng som samlas via mål i någon typ av korg exempelvis basket, hockey och innebandy. Amerikansk Fotboll är strukturerat lite annorlunda, och vi kommer gå in på det senare i förklaringen, så länge kan du föreställa dig följande;

Tänk dig en helt vanlig fotbollsmatch med 11 man på plan. När ett lag har bollen så spelar man offensivt och försöker göra poäng och när man inte har bollen så försöker man försvara sin planhalva genom att stoppa motståndaren. Tänk dig om vi i vanlig fotboll hade haft möjlighet att i varje sån växling offensiv/defensiv så hade man haft möjlighet att byta personal. Då hade man alltid haft 11 personer på plan som var specialister på försvarsfotboll respektive offensiv fotboll. Så är det i Amerikansk Fotboll därför är lagen indelade i en Offensiv och Defensiv del.

Precis som man i fotboll använder sina bästa målskyttar vid straff så använder man specialister (Special Teams) för särskilda situationer i Amerikansk Fotboll.  Dessa situationer är när man sparkar bollen eller tar emot en sparkad boll. Läs mer under Sparka bollen

Det lag som “har bollen” behöver finna sätt att göra poäng. För att göra det använder man sig av inövade “spel” (strategier) för att utnyttja motståndarens svagheter. 

Man skulle så klart kunna göra en herrejösses-passning över halva plan och hoppas på att någon i ens eget lag tar emot bollen, men chansen att det skulle fungera är bevisat inte vara vägvinnande. Det är istället vanligare att man försöker komma närmre målområdet genom att få några meter per kallat “spel”.

Men så skulle man kunna hålla på en hel match utan att motståndaren får röra vid bollen. Därför får det lag som har bollen 4 försök på sig att ta sig 10 yards. Om man inte lyckas att ta sig 10 yards så går bollen över. Om man istället skulle lyckas ta sig 10 yards inom de 4 försöken så belönas man med 4 nya försök. På så sätt så vinner man mark och kommer närmre motståndarens målområde för att till slut beträda och göra poäng.

Exempel

För att vidare förklara spelets gång kan även vara lämpligt att föreställa sig två militära makter som strider mot varandra. Vi tar två länder som exempel, tänk att det är ett öppet fält och Fransoserna möter Tyskarna, och Fransoserna ska ta sig till Berlin som är målet, fast det kommer inte Tysken att ge upp hur som helst.

Fransoserna anfaller och ropar “LE BAGUETTE!” följt av att hela Frankrike går till attack. Tyskarna förlorar slaget och Fransoserna har nu avancerat 5 km närmre Berlin. Det blir en liten paus som Fransosen nyttjar till att plåstra om sina sår, laddar om vapnen, ser över Tyskens nästa försvarslinje och tänker ut nästa plan för att komma närmre Berlin.
Fransosen ställer sig i formation och ropar “EIFELTORNET” följt av att Fransken går till attack igen. Fransosen vinner ytterligare en batalj och är nu bara 1 km från Berlin. Fransosen gör som innan under denna paus. Förbereder för nästa attack.

I Amerikansk fotboll funkar det likadant. Det anfallande laget (frankrike) attackerar det försvarande laget (tysken) för att komma närmre det försvarande lagets målområde. Men eftersom det är en sport och inte krig så finns det lite regler som justerar så att båda lagen ska få chans till att anfalla:

“Om Fransosen inte lyckats ta sig 1/10 av sträckan till Berlin inom 4 anfall, så får tysken ta över.”

 

Exempel forts.

För att förklara fortsätter vi använda Frankrike och Tyskland som exempel. Stridsscenariot ser ut som följande.

 

Frankrike ska anfalla Tyskland och ta sig till Berlin. Det är 100 meter till Berlin från den plats där Frankrike befinner sig. Men Frankrike måste inom 4 anfall ta sig minst 10 meter för att få fortsätta anfalla, annars är det Tyskens tur.

Anfall nr 1: Frankrike anfaller och tar sig 3 meter (7 meter kvar till totalt 10 meter)

Anfall nr 2: Frankrike anfaller men motståndet är starkt och lyckas inte avancera. (fortfarande 7 meter kvar till totalt 10 meter)

Anfall nr 3: Frankrike anfaller och lyckas penetrera försvarslinjen och avancerar ytterligare 5 meter. Frankrike har totalt lyckats avancera 8 meter (3m från första + 5m från 3e anfallet.) men är fortfarande 2m kort.

Anfall nr 4: Frankrike slickar sina sår och nu gäller det. Lyckas de inte ta sig 2 meter så är det Tyskens tur att anfalla. Frankrike behöver 2 meters avancemang för att få fortsätta anfalla mot Berlin. Frankrike anfaller och avancerar 3 meter.

 

Vad tror du händer nu? Jajemen, Frankrike får fortsätta anfalla, för att de inom 4 anfall lyckades avancera 11 m. Hade Tysken däremot stoppat Fransosen i sista anfallet så hade Tysken fått anfalla och Fransosen fått försvara.

I Amerikansk Fotboll har alltså det anfallande laget 4 anfall på sig att avancera minst 10 meter. Har man inte lyckats ta sig 10 meter på de 4 anfallsförsöken så går bollen över till motståndaren som då får agera anfallare.

På så sätt turas man om att anfalla till dess att något av lagen gör poäng.

Kika på bilderna som namnger positioner för offensiva och defensiva spelare.

Nya spelare

Jajemen, vi brukar säga 2 veckor och sen får man ha en öppen dialog efter det.

Utrustning till träning

Under försäsong behöver du inga skydd då vi fokuserar på teknik träning. Då rekommenderar vi följande utrustning.

 • Skor efter underlag; vi är oftast utomhus och då funkar fotbollsskor bäst. Men det händer också att vi har vissa pass inomhus tex löpträning och då kan det vara bättre med ett par löparskor. Har man inte fotbolsskor så går det bra att komma med vanliga träningsskor, så får man bedöma själv vad man använder framöver.
 • Kläder efter väder; klä dig varmt om det är kallt ute men tänk på att ta med dig ex en extra tshirt som du kan ta av dig efter uppvärmningen så du inte svettat ihjäl. Mot sommarn så är funkar både långbyxor och kortbyxor. Långa byxor kan tendera till att bli hål i när man slänger å har sig i gräset. Se till att det inte är kläder du är rädd om.
 • Handskar är obligatoriskt under COVID på våra träningar. Annars är handskar efter egna preferenser, men det ser ju coolt ut.
 • Skydd när vi mot slutet av försäsongen börjar träna med skydd så är det minst axelskydd, hjälm och tandskydd som gäller.

Utrustning till match

 • Axelskydd
 • Hjälm
 • Tandskydd
 • Byxpaket
  • Höftskydd
  • Svanskoteskydd
 • Suspensoar (Ej obligatoriskt)
 • Knäskydd

Man kan också använda förstärkningsskydd som är valfria tex för ländrygg, visir eller armbågsförstärkning.

Hyra

Klubben hyr ut axelskydd för 300kr/säsong. Det finns hjälmar att använda på träningar men de är utdaterade och används ej på match.

Köpa

Billigast är att gå ihop några stycken och beställa skydd från USA tex via Amazon. Vissa europeiska butiker erbjuder också bra priser men man sparar sällan någon anmärkningsvärd summa.

 

Det går även att köpa skydd i sverige där Contact Sports (CS) är den mest etablerade försäljaren. CS besöker även klubbar inför säsongerna för att ge möjlighet att prova storlekar och få hjälp att få rätt utrustning.

 

Marknaden tas dock successivt över av Reyrr som prispressar produkter, inte bara för individer men också föreningar som behöver utrustning och uniformer.

 

Ett ytterliggare marknads-alternativ är American Sports Outlet.

 

Flera av våra spelare har beställt från samtliga återförsäljare med nöjda resultat.

Just under COVID är det lite meckigare med samåkning.

Generellt har vi lokala chatgrupper där vi synkroniserar samåkning och annat - som fysträning eller samkväm.

Är du ny till laget får du komma överens med tränaren om när och hur du ska betala in avgiften.

För övriga i laget bestäms sista betalningsdatum av styrelsen inför varje år och hänger på när förbundet vill få in pengar för spelarlicenser. Det brukar dock vara i slutet av februari.Kostnaden är uppdelad i Föreningskostnad och spelaravgift, enligt nedan.
Föreningskostnad

  • Medlemsavgift: 300 kr
  • Träningsavgift: 850 kr

Spelaravgift (inkl. licensavgift)

 • 1350 kr

Totalt: 2500 kr

Betalningen går att dela upp och sker då i överenskommelse med styrelsen.

Dalecarlia Rebels AFF är en ideell förening och har ingen arvoderad personal. Samtliga intäkter går direkt in till föreningen för att betala lokaler, utrustning och dylikt.

 

Betalning

 • Swish 123 254 31 55
 • Bankgiro 831-0492

Märk med namn och vad betalningen avser exempelvis

Namn Namnsson, Delbetalning träningsavgift.

Säsongsfördelningen ser lite olika ut mellan divisionerna, Superseriens säsongsstart ligger generellt lite senare än övriga divisioner. Det varierar även i hur föreningarna planerar sin försäsongsperiod.

I amerikansk fotboll delar man in året i Off-season, Pre-season och Game-Season.

I Dalecarlia Rebels börjar Off-season ca i Oktober och justeras efter när vi spelar årets sista match. Vi brukar kunna ha några veckors uppehåll för att slicka sår och ge möjlighet för coacherna att utvärdera säsongen och planera inför nya året. Off-season sträcker sig till December..

..och följs upp av Pre-season i Januari som sträcker sig till Game-season (Seriespel) i runt April/Maj, beroende på hur förbundet har schemalagt årets matcher. Nedan följer en illustration över årets indelning.

Matchregler

Vi listar nedan några vanligt förekommande och några lite mer udda regelbrott.

Vi har skippat kategoriseringen för "Efter spelet" då många brott som sker efter spelet oftast är kallade "Personliga regelbrott". Därför har vi istället blandat lite Personliga- och övriga regelbrott under kategorin Övrigt.

Du är välkommen att skriva till oss längst ner på sidan om det är någon regel du önskade hade sett förklarad på sidan.

Du måste som spelare alltid ha fullständig utrustning för att vistas på plan. Du får exempelvis inte ta av dig hjälmen, dock görs undantag om du blir avbytt då får du som är på väg av linjen göra det. Det kan vara vågat då vissa domare dömer det som ett regelbrott ändå.

För tidig start (False start)

När en spelare i det offensiva laget börjat avancera innan spelet har startat.

Exempel.

En receiver börjar röra sig följt av att bollen snapas.

Defensiv offside (Neutral zone infraction)

När en defensiv spelare befinner sig i eller förbi den neutrala zonen vid spelets start. Den neutrala zonen är det den linje bollen befinner sig i när laget står uppställda för att starta ett spel.

Exempel.

En defensiv spelare har handen i linje med bollen när spelet startar.

Illegalt skifte (Illegal shift)

Det är tillåtet att röra sig innan spelet startar under premisserna att man förhåller sig till reglerna för en så kallad "motion". Dock får inte fler än en person röra sig samtidigt. Om de gör det kallas det för ett illegalt skifte.

Spelfördröjning (Delay of game)

Det offensiva laget har 40 sekunder på sig från det sista spelets avslut, till de startat ett nytt. Om man inte hinner sätta igång nästa spel inom den tiden så är det ett regelbrott.

Fasthållning (Holding)

En offensiv spelare får inte dra eller slita i en defensiv spelare. Att blockera kan se ut som att man sliter i en spelare men är alltså inte samma sak.

Exempel.

Om en offensiv spelare drar i en defensiv spelares tröja är det Fasthållning. Men om en offensiv spelare sätter två händer i bröstet på en defensiv spelare och tar tag i skyddets bröstplatta för att kontrollerat driva honom bakåt så är det egentligen en sorts fasthållning, men inget som i regel döms som en sådan.

Passningsstörning (Pass interference)

När en Receiver (bollmottagare) skall ta emot en boll så får den defensiva spelaren inte störa honom i mottagningsprocessen.

Passningsstörning kan ske åt båda hållen.

Exempel.

 1. En Receiver springer för att ta emot en boll som kommer i luften. När bollen är i luften så knuffar en defensiv spelare Receivern. Detta är en Defensiv passningsstörning.
 2. En Receiver är påväg att ta emot en boll och en defensiv spelare tacklar eller slår bort bollen ur händerna på Receivern i samband med bollmottagningen (alltså precis när bollen är inom räckhåll för att vara mottagningsbar, så är det inget regelbrott.
 3. En receiver är på väg att fånga en boll men en defensiv spelare lyckas ställa sig mellan den tänka offensiva mottagaren och bollen, för att ta bollen. När den offensiva spelaren inser att den defensiva spelaren är i bättre position för att ta bollen så bestämmer sig den offensiva spelaren för att knuffa den defensiva i ryggen så är det ett regelbrott. Alltså en Offensiv Passningsstörning.

Krag tackling (Horsecollar)

Många regler är till för att balansera spelets gång och andra regler är skrivna för ren säkerhet.

Krag tackling är när en defensiv spelare tacklar (stoppar) en bollbärare genom att ta tag i bollbärarens axelskydd i nackregionen. Risken för nackskador tex whiplash, är stor vid sådana här tacklingar och är därför ett regelbrott.

Sen tackling (Late hit)

Om en defensiv spelare tacklar en bollbärare och tacklingen sker efter att bollbäraren redan fallit omkull.

Kraftig kontakt med domaren (Forcibly contacting an official)

Om en spelare avsiktligt och med intention flyttar på eller på annat sätt berör en domare.

Hjälmtag (Facemask)

När en spelare med handen greppar tag om en annan spelares hjälmgaller.

Targeting (Göra till måltavla)

När en spelare (i en tackling) med sin hjälm siktar på en annan spelares hjälm.

Sidlinjeinterference (Sideline interference)

Coacher och spelare måste hålla sig på avsedd plats och inte hindra domarna från att kunna göra sitt jobb.

Ruff mot sparkaren (Ruffing the kicker)

När en Kicker (bollsparkare) är på plan och sparkar bollen så får defensiva spelare (under sparkförfarandet) inte tackla sparkaren.

Firande (Celebrating/Taunting)

Det är sett som osportsligt uppträdande om spelare allmänt hånar eller i samband med Touchdown uppenbart firar riktat mot motståndarlagets spelare. Man får fira, men du gör bäst i att ha ryggen mot moståndarna för att undvika missförstånd.

Länken öppnar en regelboken 2021 för dig som är intresserad att veta mer eller bara behöver sätta någon på plats efter ett tjafs om vad som är rätt och inte 😉

NFL har en egen portal där man kan läsa massor av information om idrotten. Sidan är omfattande men på engelska. Kika gärna!